Učimo decu da računar nije igračka

KADA?
Od 1.jula do 25.avgusta, u 2 smene po 14 dana (za leto 2020. samo dve smene: od 30.juna do 13.jula i od 4.do 17.avgusta).
Izaberite termine u vrhu strane u navigacionom meniju pod Registracija, zatim na dugme Moj izbor.


Kada se pomene 'kompjuterski kamp za decu' roditelji najčešće pomisle: oh, ne, zar još i u kampu da sedi za računarom!?

A to nije tako. U kampu decu učimo kako računar da koriste na pametan način.
KAMP JE MESTO KOJE treba da podstakne nove stvaraoce, gde deca upoznaju softvere i njihov razvoj, gde uče da programeri saradnjom šire svoje znanje medjusobno i sa ostalima, nastavni programi za decu su u rukama programera...
Šta pokreće mlade? Dve stvari:
da rade nešto u čemu uživaju i ono što ih interesuje,
a posebno osećaj da rade za opšte dobro.
To su razlozi zašto da upišete dete u #Letnji #Kamp #KompKamp #danas !

Naš cilj je da naučimo decu da računari ne služe za igranje video igara, već da se mogu koristiti i za programiranje tih istih igara. Od osnivanja moto kampa je "Deco, ne igrajte samo igrice, naučite da ih pravite", što je način da decu uputimo da provedeno vreme ispred računara treba da ima svoju svrhu.

Deca u kampu ispred računara provode jedan i po sat pre podne, jedan i po sat popodne i jedan sat uveče, posle 20h na internetu slobodno, znači ukupno oko 4 sata dnevno, rasporedjeno u tri dela.
Sve ostalo vreme učestvuju u različitim kreativnim i edukativnim radionicama, a najviše se bave sportom.

Drugi cilj našeg kampa je da deca stvaraju prijatelje iz realnog života, a ne samo virtuelne.
Priča o kampu je Priča o vezama!

Organizujemo i predavanja o bezbednosti na internetu i vršnjačkom nasilju. Deca u kampu, pored programiranja igrica i web dizajna, imaju priliku da nauče kako da budu bezbedna na internetu i kako da se zaštite od vršnjačkog nasilja.

"Moja stidljiva, tiha ćerka je sa devet godina otišla u kamp, gde nije znala nikog živog. Nakon dve nedelje, vratila se kao drugo dete. Zablistala je! Stekla je prijatelje, naučila brdo aktivnosti, osećala se sigurno, voljeno, samopouzdano i srećno – baš, baš srećno. Bez obzira što je to meni teško palo, za nju je bio pun pogodak – nešto najbolje što sam ikad uradila za nju. —Roditelj koji je po prvi put poslao dete u kamp"

Mnogi roditelji ne puštaju decu na školske ekskurzije ili na rekreativne nastave na otvorenom osim ako i sami ne krenu, pa nije za čuđenje da će takvim roditeljima i sama pomisao da pošalju dete u kamp gde će dete ostati više dana bez njih deluje nezamislivo. Ako šaljete decu u kamp, možete očekivati zapanjene reakcije ovakvih "anti-kamp" roditelja. Mogu vas upitati: "Kako izdržiš toliko bez svog deteta?" ili "Kako će dete izdržati bez tebe?" ili "Nije li isuviše mali da ga samog šalješ u kamp?" Možda će i komentarisati "Nikad ne bih poslala dete u kamp na dve nedelje". Iza svih negativnih odgovora se krije kritika vašeg odgajanja deteta.

Ako se nađete u nezgodnom položaju izloženi kritici zbog odluke da malo (uslovno rečeno!) dete pošaljete u kamp, dobro će vam doći rezervna "municija" kojom ćete odbraniti svoju odluku. A i da se nikad ne nađete u situaciji u kojoj morate da odbranite odluku o kampu, neka vas ovaj spisak vrednosti podseti samo na neke od brojnih razloga za sjajno podizanje deteta kome doprinosite slanjem deteta u kamp!

Vaše dete će u kampu:

Postati nezavisno

Odlasci u kamp su mi pomogli da opstanem još nezavisniji i bolji u radu sa ljudima. Zahvaljujući vremenu koje sam proveo u kampu, u stanju sam da sigurno priđem nekome i predstavim se i da se družim sa novim ljudima. —Kamper sa petogodišnjim iskustvom

Dajete detetu šansu da živi i razvija se bez vašeg prisustva i stalnog nadzora. Porast samopouzdanja i nezavisnosti u kampu se dešava BAŠ ZATO što vi niste tamo. Druge prednosti koje kamp donosi detetu možete naći u članku Ugasite radar.

Osetiti zabavu i avanturu detinjstva na otvorenom

Svom detetu darujete čarobne uspomene iz detinjstva – blato, avanturu, priče i dane i noći ispunjene šalama, koje sa drugarima provode na otvorenom, pod zvezdama, oko logorske vatre. Te uspomene iz detinjstva traju doveka. Dobro sročenim rečima dr Majkla Tompsona: "Najlepše uspomene iz detinjstva se ne odnose na odrasle".

Opustiti se

Dete će dobiti odmor od pritisaka i stresa takmičarskih sportova, škole, pa i vas. Izvinjavam se ako vas to vređa, ali sam i sama dobronamerna, preterano zaštitnički nastrojen roditelj, koji deci pruža "malo mnogo" saveta, povratnih informacija i smernica. Deci treba odmor od našeg dobronamernog učešća u njihovim životima.

Isključiti se

Kamp mi je pomogao da zavolim prirodu i otvorene prostore – mnogo više nego da nisam išao u kamp, koliko mi se čini. Duže mogu da izdržim bez veze sa mobilnim telefonom i društvenim mrežama, jer mi je kamp pokazao da se fenomenalne stvari dešavaju kada ostavim telefon i lepo porazgovaram s' nekim. —Kamper sa petogodišnjim iskustvom

Pružate detetu priliku da se isključi i stvori lične veze sa drugom decom i pozitivnim, mladim uzorima. Isključivanje je jedna od mojih omiljenih tema, o kojoj više možete pročitati u člancima Pet razloga da se isključite i Isključite se, koji prikazuju brojne koristi odvajanja od tehnologije.

Postati bolji u stvaranju i održavanju prijateljstva

Čini mi se da sam zahvaljujući kampu postao ljubazniji i da lakše sklapam prijateljstva. —Kamper sa trogodišnjim iskustvom

Zbližavanje i prijateljstva koja se ređaju u kampu nisu ista kao u školi i u sportskim ekipama. Moć zajedničkog života i zajedničkih iskustava, bez ometanja, predstavlja idealan scenario za doživotna prijateljstva i upoznavanje drugih "do srži". Ako vas zanimaju prijateljstva koja se rađaju u kampovima, pročitajte članak
Prijatelji: suvo zlato u doba plastike
.


Dakle, ako iko ikada bude preispitivao vašu odluku da pošaljete dete u tradicionalni, višednevni kamp ovog leta, objasnite im da vam je teško da pustite dete, ali da ga darujete poklonom koji će mu značiti više od bilo čega materijalnog što biste mogli da mu kupite.

Najveći problem u Srbiji nije ni siromaštvo, ni nezaposlenost, ni zdravstvo, nego obrazovanje. Obrazovanje je osnova za rešenje svih problema.

Ulaganje danas u IT obrazovanje je temelj digitalne pismenosti.

Advice to Counselors: "THINK" Before You Speak